Zingen op de Zaan 2012

‘U bent een geweldig publiek!’ juicht de extatische zanger en toetsenist Ed Vermeulen de passagiers van De Hoop op Behoud toe, als de heren leden van Tafelronde 12 met hun gasten de zoveelste polonaise van de middag inzetten, want ‘een pikketanussie dat gaat er altijd in, hatzee!

Zingen op de Zaan 2012

 Sleur is er nooit bij Zingen op de Zaan, elk jaar een nieuwe verrassing: Sluizen die niet open willen, bruggen die niet dicht willen, schepen die nooit vertrekken, boten die averij oplopen, en dat maakt allemaal niets uit want het gaat om de leut. Deze editie verloopt echter van begin tot eind bijzonder gesmeerd, zonder twijfel door de uitmuntende voorbereidingen van Marc Prins, die het niveau van kapitein al lang is ontstegen, en als een admiraal alle aspecten van de organisatie in de hand heeft, van bevoorrading en ordentelijke aanmonstering via strategische oppikplaatsen voor langslapers en hotemetoten tot uitbundige barbecue na afloop van de scheepsparade.

Sail en Thames Jubilee Pageant verbleken bij de bonte en muzikale stoet van schepen die over de Zaan navigeert, met illustere boten als Bay Dream Believer, IJveren, Flexwerk, Fitzcarraldo (de Fitzcarraldo!), Olympia, ms Jordaan, ms Succes, Chelsea B, De Dankbaarheid, De Lange Muier en Lusoria (Ach, de Lusoria…).

Als het lied ‘Stuurman, de Trossen Los’ over de Zaan klinkt, weet de Zaankanter dat het jaarlijkse vaarfestijn is aangebroken. Tussen de deelnemende schepen verschijnen talloze sloepjes, vletten en barken met enthousiastelingen, ook een stoombootje met rokershoest en ijle fluit kucht amechtige voorbij. Overal klinkt live muziek. Langs de rivier zijn de huizen en tuinen versierd en hebben de mensen zich (op een enkele blote bast na) feestelijk verkleed. Op de kades danst en zingt men mee. Hier en daar wordt zelfs een slok gedronken.

En altijd, altijd is het mooi weer, omdat de goden ook van de Zaanstreek houden (of omdat admiraal Marc zelfs de atmosferische omstandigheden heeft weten te regelen, dat valt niet uit te sluiten, nee, dat is zelfs de meest waarschijnlijke uitleg.

‘U bent mijn beste publiek ooit!’ juicht Ed verder, hij kan zijn geluk niet op, niemand niet, want alweer hebben we voor de leut, het goede doel (niet het goede doel vergeten) en vooral ook voor de saamhorigheid met heel Zaanstad en omstreken een prachtig evenement beleefd. Hatzee!

 

Geef een reactie